Teşvik

Teşvik

    Teşvik, bir kişi veya kuruluşun bir projede veya faaliyette devam etmesi veya başlaması için güdüleyici bir etki yaratmak amacıyla verilen finansal veya diğer bir tür destektir. Teşvikler genellikle hükümet tarafından verilir veya hükümet tarafından onaylanır ve genellikle kamu yararını arttırmak veya özel sektörün büyümesini teşvik etmek amacıyla verilir. Örnekler arasında vergi indirimleri, krediler ve ödül programları gibi teşvikler vardır. Yazıya konu ettiğimiz teşvik ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından işçi ve işverenlere sunulan teşviklerdir. Bu teşvikler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından dolaylı olarak, ilgili bakanlıklar, KOSGEB ve kamu bankaları tarafından direkt sunulur. Teşviklerden hem işçi hem işveren yönetmelik koşullarına uymak şartı ile faydalanabilir.

    SGK teşvikleri işsizliği önlemek, istihdamı ve üretimi artırmak, piyasa dinamizmini korumak amacıyla sağlanır. Kurum (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Teşvik Programı açıklamasını şu şekilde yapmıştır.

    “5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işyeri işverenlerine, kayıtlı sigortalı istihdamının arttırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının arttırılması, bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasını teminen çeşitli Kanunlarda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanabilme imkânı sağlanmıştır.”

    Bunun yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırımcılara sunduğu teşvikler de bulunmaktadır. Bu teşvikler hibe, kredi şeklinde verilmekte ve kişiler üretime ve girişime katılmaya teşvik edilmektedir. SGK teşvikleri ise prim indirimleri şeklinde yapılmaktadır ve hali hazırda var olan üreticinin mevcut durumunu iyileştirmesi hedeflenmektedir.

    Teşvik almak isteyen kişiler alacakları teşvik türünün ilgili kurumlarına başvurmalıdır. SGK, KOSGEB ve teşviği sunan bakanlıklara direkt başvuru yapılabilmektedir.

    İşçiler için SGK teşviği: İşe alınmadan evvel bir süre işsiz olmalıdır ve ortalama sigortalı sayısına ilave çalıştırılmalıdır.

    İşveren için SGK teşviği: Aylık prim ve hizmet belgelerini kuruma zamanında vermeli, primleri yasal süre içinde ödemeli, borçlu ise borçlarını yapılandırmış ya da taksitlendirmiş olması, idari para cezası olmamalı.

    Girişimciler için hibe ve krediler: KOSGEB eğitimlerine katılmaları ve iş-üretim projelerinin kurumca onaylanması gerekir. İlgili bakanlıklara başvuru yapmışlarsa yine bakanlık onayı gerekmektedir.

Mormandalin İnsan Kaynakları Ailesine
Hemen Katılın!

Üye olun ve ilgili tüm işlere başvuruda bulunun.